Actueel

Blijf op de hoogte van de resultaten en het laatste nieuws van het Plan van Aanpak.

In internationaal verband werken aan een duurzame textielsector

Samenwerking MADE-BY en Rijkswaterstaat Afval & Materialen: in internationaal verband werken aan een duurzame textielsector

MADE-BY en Rijkswaterstaat werken samen in een Europees LIFE-project voor het verduurzaam en meer circulair maken van de textielketen. Zij doen dat samen met partners in Engeland en Denemarken. Het project, waarvoor € 3,6 miljoen beschikbaar is, moet leiden tot de reductie van de hoeveelheid kleding die in Europa wordt gestort of verbrand met 90.000 ton per jaar in 2019. Bovendien streeft het project naar een reductie van waterverbruik en CO2 emissie.

In heel Europa wordt jaarlijks ruim negen miljoen ton afgedankt textiel gestort en verbrand. De milieu-impact van de productie van nieuw textiel is groot. Zowel de teelt van katoen als de productie van stoffen kost veel water. Ook zijn chemicaliën nodig voor kunstmest, bestrijdingsmiddelen, reinigen, verven en afwerken. Door textiel te recyclen zijn minder nieuwe grondstoffen nodig en wordt water en chemicaliën gebruik teruggebracht.

MADE-BY en Rijkswaterstaat werken samen met de Britse organisatie WRAP, het Danish Fashion Institute en de London Waste and Recycling Board aan het project European Clothing Action Plan (ECAP). Samen met retailers, modemerken, consumenten, gemeenten, textielinzamelaars en recyclebedrijven streven ze er naar de impact op het milieu te verminderen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is medefinancier van het project in Nederland.

MADE-BY

Om de milieueffecten in kaart te brengen, te meten en te verbeteren, gaat MADE-BY aan de slag met modemerken en retailers in heel Europa. Samen onderzoeken ze de duurzaamheid van de verschillende vezels, de effecten van verven en finishen, de levensduur van de kleding en het consumentengedrag. Bedrijven krijgen advies op maat over verduurzaming van hun collectie om een strategie voor duurzame grondstoffen te ontwikkelen. “De omvang en de ambitie van dit project heeft de potentie om verandering en innovatie in gang te zetten in de gehele Europese kledingbranche,” aldus Allanna McAspurn, CEO van MADE-BY.

Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat richt zich op duurzaam inkopen door de overheid, gebruik van gerecycled materiaal in nieuwe kleding en verbetering van inzameling van afgedankt textiel. Die activiteiten sluiten aan bij Het IMVO convenant voor verduurzaming van de mode en textiel sector, het Categoriemanagement Bedrijfskleding Rijk en het internationale REBus-project. http://www.rwsleefomgeving.nl/onderwerpen/duurzaam_produceren/rebus-circulair/

Retailers en brands kunnen mee doen met een fibre to fibre pilot met als doel dat er meer kleding gemaakt met gerecycled textielmateriaal in winkels terecht komt. Diverse kledingmerken hebben hiervoor al belangstelling getoond. “Mede door  het ECAP-project geeft Rijkswaterstaat, als uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid, invulling aan de opdracht om de leefomgeving in Nederland te verduurzamen,” stelt Arjan de Zeeuw, directeur Leefomgeving van Rijkswaterstaat.

Voor meer informatie: hanneke.opden.brouw@rws.nl

Meer informatie in de bijlagen:

Folder European Clothing Action Plan

Informatie sheets over deelprojecten: 

Feed the fibre cycle

Collaborate to collect

Set the trend on workwear